Uroczystość przedszkolna „Maslenica” dawny obrzęd naszego regionu
8 marca 2019 roku w Przedszkolu nr 1 w Hajnówce odbyła się II edycja Konkursu Kulinarnego ”Tradycyjna Potrawa Zapustowa” nawiązującego do smaków Podlasia. Konkurs miał charakter kulinarno-kulturowy i umożliwił prezentację różnego rodzaju potraw zapustowych charakterystycznych dla naszego regionu, a także popularyzację lokalnych zwyczajów i tradycji związanych z „ MASLENICĄ”. Uczestnicy, czyli rodzice wspólnie ze swoimi pociechami mogli zaprezentować swoje kulinarne umiejętności w kategorii- danie regionalne. Przy ocenie potraw brano pod uwagę następujące kryteria: regionalny i tradycyjny charakter potrawy, smak, sposób prezentacji. W konkursie wzięło udział 35 rodzin i blisko 45 potraw, charakterystycznych dla regionu. Ich tradycje są wielopokoleniowe, stanowią cząstkę kultury i tożsamości społeczności lokalnej. Ideą konkursu było przekazywaniu kolejnym pokoleniom tradycji lokalnych, w tym tradycji poprzedzających przygotowywania do Świąt Wielkanocnych- Maslenica. Walory smakowe i estetyczne potraw oceniła komisja konkursowa. Wyłonienie zwycięzców wcale nie było proste. Po długiej i burzliwej naradzie jury w składzie: Joanna Ruszuk, Anna Muskała, Jolanta Grygoruk, Helena Mazur i Ewa Markiewicz zdecydowało przyznać następujące nagrody: rodzinie Charytoniuk, , Firs i Karaś. Ze wzglądu na bardzo wysoki poziom konkursu wszystkie pozostałe rodziny otrzymały wyróżnienia. Nagrodzonym wręczono pamiątkowe dyplomy oraz upominki. Następnie odbyła się uroczystość pt. „Maslenica”- dawny obrzęd naszego regionu oraz „Zabawa Ludowa” w dawnym stylu przy muzyce akordeonu. Zapoznano dzieci i rodziców z przebiegiem obrzędu „Maslenicy”, który trwał siedem dni. Następnie gościnnie wystąpił Taneczny Zespół z Liceum Białoruskiego w Hajnówce prezentując przepiękne ludowe tańce. Przedszkolaki recytowały wiersze, zaśpiewały wspólnie z rodzicami białoruską piosenkę, zaprezentowały ludowe zabawy i tańce,„ karahod z Zimoj”. „Zabawa Ludowa” odbyła się przy dawnej muzyce akordeonu, który uświetnił uroczystość. Następnie wszyscy zasiedli do wspólnej degustacji konkursowych potraw. Stoły uginały się pod ciężarem znanych i mniej znanych zapustowych dań . Były smaczne, pachnące i wystawne. Niesamowicie smakowały i równie niesamowicie się prezentowały. To największe jak dotychczas tego rodzaju przedsięwzięcie cieszyło się dużym zainteresowaniem i przerosło nasze oczekiwania.
Przedstawicielom jury dziękujemy za profesjonalizm i poświęcony czas mimo natłoku licznych obowiązków, a wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału we wspólnej, kulinarnej oraz ludowej zabawie. Serdecznie dziękujemy rodzicom za podtrzymywanie kultury i tradycji naszego regionu.
Mirosława Nikonczuk, Alla Suprun, Volga Viluk, Ewa Szymańska