Drukuj
Kategoria: Dietetyka
Odsłony: 438

1

Odpowiednie żywienie dziecka może zdecydować o jego stanie zdrowia w przyszłości. Rozwijający się młody organizm dziecka jest w szczególności narażony na niekorzystny wpływ zawartych w żywności sztucznych dodatków, a także wszelkich błędów żywieniowych, prowadzących do niedoboru i nadmiaru poszczególnych substancji odżywczych w codziennej diecie. Małym dzieciom szkodzą przede wszystkim produkty nadmiernie przetworzone. Dietetycy alarmują, że małe dzieci jedzą zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych oraz węglowodanów prostych pod postacią słodyczy i często kierowanych specjalnie do nich jogurtów, serów i deserów owocowych oraz mlecznych.

 

 

Z diety dziecka należy bezwzględnie wyeliminować:

Słodycze – dzieci kochają słodki smak, który poznają już w życiu płodowym. Nadmiar cukru w diecie skutkuje nadwagą, otyłością i próchnicą oraz zaburza apetyt i zniechęca do jedzenia żywności o mniej intensywnym i naturalnym smaku.

Słone przekąski – chipsy, chrupki smakowe, krakersy i paluszki, także te kierowane specjalnie do dzieci, nie powinny gościć w diecie najmłodszych. Są one źródłem nie tylko szkodliwej soli, ale także rakotwórczych tłuszczów trans i chemicznych dodatków do żywności.

Dania typu fast-food – obecne są nawet w diecie dzieci poniżej 3 roku życia. Stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ze względu na obecność szkodliwych tłuszczów, soli, dodatków do żywności oraz bardzo wysoką kaloryczność i zerowe wartości odżywcze.

Sklepowe wędliny – dostępne w sklepach wędliny to nie tylko źródło tłuszczu, ale także soli, fosforanów, glutaminianu sodu i innych szkodliwych substancji, więc nie ma dla nich miejsca w diecie najmłodszych. Dzieci, które jedzą dużo wędlin, są narażone na nadwagę, niedobory żywieniowe oraz zwiększa się u nich ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń, związanych ze spożyciem potencjalnie rakotwórczych związków np. z dymu wędzarniczego i soli peklowej.

Napoje gazowane, soki i nektary owocowe (tylko w ograniczonych ilościach)– podstawowym napojem dzieci powinna być woda. Nadmiar soków tłumi apetyt, dostarcza do organizmu zbędnych kalorii oraz szeregu sztucznych substancji np. barwników, słodzików i konserwantów. Szczególnie niebezpieczne są napoje gazowane, które zawierają ogromne ilości cukru. W diecie małych dzieci, oprócz wody, powinny znaleźć się świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw.

Słodkie jogurty dla dzieci, serki i deserki mleczne – kierowane do najmłodszych przetwory mleczne często nie mają nic wspólnego ze zdrowiem, bo zawierają szereg szkodliwych substancji przede wszystkim cukier, barwniki i konserwanty. Alternatywą dla produktów w kolorowych opakowaniach z bohaterami bajek jest zwykły jogurt naturalny z dodatkiem prawdziwych owoców oraz naturalny kefir i maślanka, które mogą być podstawą zdrowych koktajli owocowych. Zamiast słodkiego serka, lepiej podać dziecku naturalny twaróg, który jest źródłem wapnia, białka oraz witamin.

Dobór i zakup odpowiednich produktów w diecie jest jednym z ważnych elementów zdrowego stylu życia. Istotnym jest, by zawsze czytać etykiety i wybierać produkty o jak najbardziej naturalnym i prostym składzie. Dzięki informacjom zawartych na etykiecie, można w sposób świadomy i odpowiedzialny komponować dietę swojego dziecka.

"Jesteś tym, co jesz" – głosi znane powiedzenie podkreślające ogromny wpływ sposobu żywienia na stan naszego zdrowia. By bardziej poszerzyć świadomość konsumencką, zachęcamy do zapoznania się z raportem Najwyższej Izby Kontroli dotyczącej nadzoru nad stosowaniem dodatków do żywności.

 

PLIKI DO POBRANIA:

PREZENTACJA - Dodatki do żywności